Hlavní obsah

Růst v nových zemích EU bude zatím nižší než před krizí

Nové členské země Evropské unie ze střední a východní Evropy se letos vrátí k ekonomickému růstu, na úroveň před finančními a ekonomickými otřesy minulých dvou let se však růstová tempa dostanou až ke konci roku 2011. Uvedla to Světová banka ve zprávě o hospodářských vyhlídkách skupiny EU10. Pro Česko letos předpovídá růst o 1,3 procenta po loňském oslabení o 4,2 procenta, zatímco Slovensko by loňský propad o 4,7 procenta mělo vystřídat oživením o 1,9 procenta.

Foto: Colin Braley, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na základě údajů z posledních prognóz Evropské komise a od vlád členských zemí by ekonomika skupiny EU10 po loňském propadu o 3,6 procenta měla letos oživit o 1,6 procenta a příští rok zrychlit růst na 3,6 procenta. Nové země z východní části unie by tak měly růst rychleji než staří členové z EU15, u nichž se čeká letos růst jen o 1,2 procenta.

Podrobné indikátory podle banky naznačují, že hospodářská aktivita v oblasti EU10 bude pokračovat v prvních měsících tohoto roku v postupném oživování. To bude mít podporu v rychlém globálním obnovení růstu, stabilizaci na finančních trzích, nízkých úrokových sazbách a lepším využitím fondů EU. Růst však zůstane slabší až do příštího roku a s jeho návratem na předkrizovou úroveň počítá banka až v jeho druhé polovině.

Nejvíce se povede Polákům

Tempo oživování se bude v rámci celé oblasti lišit. Růst bude letos nejvyšší v Polsku, na Slovensku, v Česku, Litvě a Rumunsku, Estonsko a Lotyšsko však ještě zažijí mírný pokles. Všechny tři pobaltské republiky si však nejrychleji polepší co do rozsahu oživení, jelikož loni se propadly tempy kolem 15 procent.

Nezaměstnanost však bude v důsledku loňského poklesu ekonomiky v celé EU10 kromě Rumunska podle vládních prognóz dál stoupat a z loňského průměru 8,8 procenta se letos dostane na 9,5 procenta. Propadem byli nejvíce postiženi muži, jelikož recese srazila nejvíce produkci stavebnictví a průmyslu; další postiženou skupinou byli mladí lidé do 24 let, kde zůstane situace ještě několik let špatná, uvedla banka.

"Nezaměstnanost (v EU10) nadále roste a její pokles se čeká až v roce 2011. Vzhledem ke slabému oživení budou zřejmě firmy odkládat přijímání nových pracovníků, dokud se nezlepší růstová očekávání," uvedl hlavní autor zprávy Světové banky Kaspar Richter. Připomněl, že některé země včetně Česka, Slovenska nebo Rumunska již začaly s ozdravováním veřejných financí, což může zdejší trhy práce rovněž oslabit.

Světová banka nabádá země regionu, aby zajistily ekonomické oživení tím, že uskuteční fiskální konsolidací a omezí a zefektivní vládní sektor. K růstu by přispělo i zlepšení investičního klimatu, který zvyšuje produktivitu a vytváří pracovní místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám