Hlavní obsah

Francouzské městečko si ani po osmi letech nezvyklo na euro, pořád platí franky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městečko Le Blanc v centrální Francii stále používá franky. Velká část tamních obyvatel si ani po osmi letech nezvykla na zavedení jednotné evropské měny. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Většina lidí preferuje franky,“ komentovala obyvatelka a zároveň obchodnice v sedmitisícovém městečku Sylvie Auteauová. Podle ní akceptování franku není bojem proti euru, hlavním cílem je podpořit prodej.

Ne všichni totiž platí eury, někteří obchodníci ve městě proto přijímají jak eura, tak i franky.

Bývalou národní měnou platí zejména starší lidé, kteří peníze našli různě poschovávané doma. Někteří peníze našli po svých zemřelých rodičích či prarodičích. Přestože franky je možné měnit za eura v bankách ještě do roku 2012, tamní obyvatelé si je nechávají. Peníze využívá asi třicítka obchodníků, kteří franky stále přijímají.

Podle BBC je jedním z hlavních důvodů využití franků ten, že Le Blanc leží v zemědělské oblasti. Většina tamních obyvatel jsou postarší lidé živící se farmařením. Jejich příjmy však v posledních letech rapidně klesly, proto rádi starou měnu upotřebí. Zároveň je to pro ně vzpomínka na staré časy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám