Hlavní obsah

Firmy v krizi výrazně přiškrtily zaměstnanecké benefity

Novinky, toh

Podniky během minulého roku výrazně omezily svým zaměstnancům benefity. Škrty dělalo loni téměř čtyřicet procent firem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Robert Half.

Foto: Profimedia.cz

Na některých pozicích patří k benefitům i vlastní počítač. Ilustrační foto

Článek

„K odebírání benefitů docházelo cca v 25–40 % případů, nejvýznamněji u finančních a účetních pozic. Mezi nejčastěji odebrané výhody patřily jazykové kurzy a 13. platy,“ uvádí Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half.

V Česku patří mezi nejčastější výhody poskytované zaměstnavateli pět týdnů dovolené, stravenky, jazykové kurzy či penzijní připojištění. Na některých pozicích jsou také poskytována služební auta či telefony.

Jenže v krizi musely podniky sáhnou k úsporám, proto bylo běžné, že služební auta nebyla poskytována k soukromým účelům. Firmy také rušily jazykové kurzy či teambuildingové akce.

Průzkum také upozornil na to, že s tím, jak roste v tuzemsku počet lidí bez práce, na benefity příliš nehledí ani zaměstnanci. „V letošním roce poprvé sledujeme, že zaměstnanecké výhody nejsou pro uchazeče zásadní při rozhodování o pracovních pozicích. Pro uchazeče se již v roce 2009 stala nejdůležitějším kritériem stabilita společnosti a možnost profesního růstu,“ uzavřel Křížek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám