Hlavní obsah

Unipetrol se propadl do ztráty 840 miliónů korun

Praha

Petrochemická skupina Unipetrol měla loni podle auditovaných výsledků čistou ztrátou 840 milionů korun, což je výrazné zhoršení proti roku 2008, kdy měla čistý zisk 65 miliónů Kč. Tržby se snížily o 31 procent na 67,4 miliardy Kč. Firma to uvedla na svých internetových stránkách. Výsledky jsou shodné s předběžnými, které Unipetrol zveřejnil 25. února.

Článek

Unipetrol sdělil, že ztrátovému hospodaření se nevyhnul ani v závěru roku. Ve čtvrtém čtvrtletí měl čistou ztrátu 262 miliónů korun, což je sice zlepšení proti čtvrtému čtvrtletí 2008, kdy ztráta činila 1,2 miliardy Kč, znamená to ale zhoršení proti předchozímu čtvrtletí, kdy měla firma ztrátu 35 miliónů Kč.

"Neočekáváme, že by měl být rok 2010 výrazně lepší než poslední čtvrtletí roku 2009," řekl k výhledu Unipetrolu jeho finanční ředitel Wojciech Ostrowski.

Letos Unipetrol plánuje zpracovat minimálně o pět procent více ropy než v roce 2009. Tehdy jeho rafineriemi prošlo 4,11 miliónu tun suroviny.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, se Unipetrol stal v roce 2005. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska tržeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám