Hlavní obsah

Odboráři ČEZ a SD chtějí zastavit privatizaci dolů

CHVALETICE/PRAHA

Stávkovou pohotovostí se budou odboráři ČEZ a Severočeských dolů (SD) snažit zastavit privatizaci dolů v současné podobě. Ve čtvrtek o tom podle ČTK rozhodl krizový štáb odborářů. Ti jsou přesvědčeni, že privatizace významně poškozuje stát i oba podniky.

Článek

"Máme ve scénáři dopady poměrně nezměrného rozsahu, když už bychom měli přejít do stávky, tak máme takovou vizi, že by to mohla být i stávka generální," uvedl Luděk Prokop, předseda odborové organizace v Elektrárnách Poříčí u Trutnova. Krizový štáb se podle něj sejde 25. listopadu. Pokud do té doby nebudou žádné reakce, tak odbory více méně mají představu o dalším scénáři, doplnil Prokop, další kroky ale nechtěl upřesnit.

Páteční stávková pohotovost by podle něj měla platit od devíti hodin ráno, přičemž zaměstnanci budou normálně pracovat. Stávková pohotovost se týká většiny elektráren ČEZ a zaměstnanci ji budou držet do doby, než padne další rozhodnutí. V obou firmách pracuje asi 12 tisíc lidí.

Ministerstvo obchodu: k žádným pochybením nedošlo

Odboráři ve čtvrtek rovněž rozhodli, že zašlou podnět k prošetření postupu privatizace SD na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší kontrolní úřad a parlamentní hospodářský výbor. Požadují pozastavení celé privatizace a změnit její způsob. "Konkurenční prostředí bylo eliminováno, výběrové řízení bylo vypsáno ve prospěch jedné společnosti Appian Group," uvedl Prokop.

"Aktivitu odborářů bereme na vědomí, ale s jejich závěry musíme vyjádřit zásadní nesouhlas," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. "Nedomníváme se, že došlo k jakýmkoli pochybením," doplnil. Podle něj práce meziresortní privatizační komise pokračuje v souladu s usnesením vlády.

ČEZ se odvolávat nebude

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ve čtvrtek ČTK informoval, že se společnost proti rozhodnutí Meziresortní komise pro privatizaci Severočeských dolů a Sokolovské uhelné o jejím vyloučení z privatizace odvolávat nebude. Podle vyjádření mluvčí Fondu národního majetku Petry Krainové však komise na svém pondělním zasedání potvrdila, "že proti jejímu předchozímu rozhodnutí o vyloučení některých zájemců se nelze odvolat."

Komise v pondělí na svém jednání rozhodla také o tom, že cena nabídnutá jednotlivými investory bude mít váhu 45 % a podnikatelský záměr 55 %. "Podle těchto kritérií budou hodnoceny závazné nabídky," sdělila mluvší Fondu národního majetku Petra Krainová.

V soutěži o koupi státního podílu v Severočeských dolech nadále zůstávají Mostecká uhelná společnost, a.s., OAKFIELD a.s., Škrobárna Brno, a.s. a v Sokolovské uhelné OKD, a.s. a Sokolovská těžební, a.s. Předpokládá se, že nabídky uchazeči podají do poloviny prosince. Komise je má vyhodnotit a do konce letošního roku předložit vládě své doporučení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám