Hlavní obsah

Setuza opět unikla insolvenci

Ústecký krajský soud zamítl insolvenční návrh společnosti Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru proti ústecké Setuze. Soud považuje za nedostatečně potvrzené, že by měl navrhovatel splatnou pohledávku za dlužníkem, protože se o ni vede jiný soudní spor. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Článek

Soud vyhlásil insolvenční řízení minulý týden v úterý, návrh zamítl v pátek. Už loni byla Setuza krátce v insolvenci.

Setuza vede o pohledávce s firmou Sonchen Consulting Limited už od roku 2004 soudní spor. Soud už rozhodl, že by Setuza měla spornou částku přes 12 miliónů korun zaplatit, rozhodnutí ale není pravomocné, firma se odvolala k Vrchnímu soudu.

Nynější insolvenční návrh považuje Setuza za šikanózní s úmyslem poškodit ji a tvrzení firmy Sonchen Consulting Limited zcela popírá. Uvádí, že není pravda, že částku není schopna uhradit, ale není jí ochotna uhradit, protože jí neuznává. Podle vyjádření, které Setuza zaslala soudu, nedluží firma ani dalším společnostem uvedeným v návrhu na insolvenční řízení.

S některými řeší závazky podle uzavřené dohody, s většinou vede o svých závazcích soudní spory. Setuza, dříve v majetku kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, je dnes firmou, která téměř nevyvíjí činnost. Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi, ale v prosinci 2008 výrobní činnosti včetně zaměstnanců předala firmám STZ a Oleofin patřících společnosti Via Chem Group.

Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy dostal letos Pitr šest let vězení. Podnik se změnil v nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. Podle mluvčí nástupnické společnosti STZ Marie Logrové byla Setuza prodána v roce 2008 a je mimo skupinu podniků společnosti Via Chem Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám