Hlavní obsah

České dráhy začínají s modernizací vlaků za 900 miliónů

Novinky, toh

Státní podnik České dráhy vypsal letošní první tendr na modernizaci vlaků za asi 900 miliónů korun. Podnik již před časem uvedl, že chce do roku 2014 modernizovat vlaky či nakoupit zcela nové za 16 miliard korun. Vylepšeny by měly být také lokomotivy zvané brejlovec.

Foto: archiv, Právo

Lokomotiva řady 754, kterou fanoušci vlaků nazývají "brejlovec"

Článek

V pondělí oznámené výběrové řízení se bude týkat 58 vagónů první a druhé třídy pro vlaky InterCity a EuroCity. Změny se tak dočkají například toalety a vozy budou klimatizovány. První takovéto vlaky by měly na cestu vyrazit na přelomu letošního a příštího roku.

„Dosazen bude elektronický audiovizuální informační systém, který bude cestující informovat o trase vlaku a nejbližších zastávkách. To usnadní orientaci našim zákazníkům hlavně v případě tras, které osobně neznají a nebo v nočních hodinách. Ve vozech 2. třídy budou instalovány elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, hlavně přenosných PC,“ představil změny v modernizovaných vagónech Antonín Blažek z ředitelství ČD.

Krom jiného chce podnik modernizovat na 19 lokomotiv řady 750, takzvané brejlovce. Jejich průměrný věk je 30 až 40 let. Jejich vylepšení přijde ČD asi na 670 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Dráhy letos ruší expres na Jadran

České dráhy letos v létě nevypraví svůj expres k Jadranu. Podnik to odůvodnil vysokými náklady. Vlak dráhy poprvé vypravily před devíti lety. Sezónní projekt...

Výběr článků

Načítám