Hlavní obsah

Češi očekávají o pětinu nižší plat, než mohou dostat

Češi jsou ohledně budoucích příjmů pesimističtí. Očekávají nižší mzdy, než mohou dostat. Tuzemští zaměstnanci si v prvním letošním čtvrtletí přejí průměrně 18 779 korun, což je o 19 procent méně, než v průměru mohou mít na výplatní pásce. Vyplývá to z analýzy společnosti Profesia, která provozuje stejnojmenný pracovní portál v Česku a na Slovensku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V rozsáhlém průzkumu se srovnávaly platy, které by si lidé přáli mít a uvádějí je v životopisech, s reálnými průměrnými platy vyplácenými zaměstnavateli podle kontinuálního průzkumu Merces.cz. "Očekávané platy byly vždy nižší než skutečné, ale v prvním kvartálu 2010 je tento rozdíl největší od roku 2008," uvedl projektový manažer Profesie Miroslav Dravecký.

Znamená to podle něj , že si Češi plně uvědomují rizika nynější krize. Situace na Slovensku je naprosto odlišná. Tamní mzdová očekávaní stále rostou, i když pomaleji než v minulosti. Srovnání tak přináší paradox, ačkoliv je průměrný plat na Slovensku výrazně nižší než v ČR, Slováci letos očekávají 761 eur, což je zhruba 19 400 Kč. "Jinými slovy, očekávají vyšší mzdu než Češi," podotkl Dravecký.

Nejreálnější očekávaní měli kvalifikovaní pracovníci a zaměstnanci ve službách. Manažeři mohou být obvykle příjemně překvapeni, po sečtení benefitů a odměn mají o zhruba čtvrtinu více, než předpokládali. To je částečně ovlivněno tím, že právě tyto pozice s sebou nesou výraznou výkonovou složku mzdy, která je obtížně předpověditelná.

Při srovnání údajů podle věku měli nejreálnější platová očekávání v loňském roce lidé mezi 45 a 54 lety. Zaměstnanci mezi 25 a 34 lety se mohli pochlubit o 16 procent vyšším reálným platem, než si přáli.

Méně očekávají i Pražané

Překvapivě nízká byla očekávání lidí také v Praze, mzdové předpoklady zde byly o 21 procent nižší než průměrný plat. Výše očekávaných platů v metropoli byla 22.879 korun, zatímco průměrná skutečná mzda podle průzkumu činila téměř 29.000 Kč.

"Důvodem podstatně nižších platových očekávání v Praze je to, že si zde hledají práci také lidé z regionů. Ti přizpůsobují svá platová očekávání úrovni mezd v regionech, ze kterých pocházejí, a ty jsou podstatně nižší než platy v Praze," dodal Dravecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám