Hlavní obsah

Polsko udělalo dobře, když odložilo přijetí eura, tvrdí šéf měnového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko udělalo dobře, když odložilo přijetí eura na neurčito, protože se mohlo díky pružnému kurzu zlotého lépe vyrovnat s dopady globální krize. Uvedl to v polském listu Gazeta Wyborcza šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který je na návštěvě Varšavy.

Článek

"Rozhodnutí polské vlády odložit přijetí eura se nyní ukazuje jako správné," řekl výkonný ředitel fondu. Dodal však, že Varšava by měla přijetí eura i tak vyhlásit oficiálně za svůj cíl.

Polská vláda pravého středu zrušila nereálné plány na přijetí eura v roce 2012. Počátkem února naznačila, že by země mohla zavést euro v roce 2015, toto datum však označila za "nejpravděpodobnější, ale nikoli stanovené".

Polsko se jako jediná země Evropské unie za globální hospodářské recese vyhnulo ekonomickému poklesu. Přispěl k tomu loňský propad kurzu zlotého až o 30 procent, v poslední době však zlotý získal deset procent zpět.

Naproti tomu Slovensko, které na počátku loňského roku kvůli zavedení eura ztratilo možnost kurzové adaptace, utrpělo loni propad hrubého domácího produktu o 4,7 procenta. Byl to hlubší pokles než u české ekonomiky, která loni ztratila 4,1 procenta. Podle českého ministra financí Eduarda Janoty je nejbližším možným termínem přijetí eura v Česku rok 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám