Hlavní obsah

Akcie v USA kvůli korejskému incidentu ztratily počáteční zisky

New York

Americké akciové trhy zůstaly druhý den po sobě prakticky beze změny, když dnes kvůli obavám z mezinárodního napětí ztratily zisky, které zpočátku nasbíraly díky úlevě z dohody zemí eurozóny na pomoci zadluženému Řecku. Zvrat přišel po zprávě o potopení jihokorejské lodi poblíž hranice se Severní Koreou.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Dohoda o bezpečnostní síti pro Řecko na devizovém trhu výrazně posílila kurz eura.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl nepatrným tepem 0,08 procenta na 10.850,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak klesl o 0,10 procenta na 2395,13 bodu. Za celý týden Dow Jones

Indexy přešly do poklesu po zprávě, že se dnes blízko hranice s KLDR potopila loď jihokorejského vojenského námořnictva s více než stovkou námořníků na palubě. To vyvolalo spekulace o severokorejském torpédovém útoku. Soul však večer oznámil, že přítomnost severokorejských vojenských sil v oblasti zjištěna nebyla.

Akcie zpočátku podpořilo, že země eurozóny se ve čtvrtek večer dohodly na pomoci Řecku. Země platící eurem mu v případě nezbytí za přísných podmínek půjčí, Atény se však budou muset nejprve obrátit na Mezinárodní měnový fond. Dohoda zmírnila obavy investorů z dluhové krize u jihoevropských členů eurozóny.

K pozdějšímu poklesu přispěly i revidované údaje, podle nichž hrubý domácí produkt USA rostl v posledním loňském čtvrtletí o 5,6 procenta, méně, než se odhadovalo před měsícem. Technologický trh oslaboval kvůli dvouprocentnímu poklesu akcií Oracle, jejichž kurz po čtvrtečních výsledcích firmy sestoupil z devítiletého maxima.

Euro vůči dolaru díky dohodě o pomoci Řecku posílilo až o jedno procento na 1,3418 USD a a později se pohybovalo kolem 1,3400 USD. Obavy z řecké krize srazily euro vůči dolaru tento týden až na desetiměsíční minimum k 1,32 USD a od počátku roku ztrácela evropská měna sedm procent. Podle obchodníků však dohoda dlouhodobý problém Řecka neřeší a euro zřejmě obnoví trend poklesu.

Euro vůči japonskému jenu ke konci newyorského obchodování posílilo o 0,8 procenta na 123,97 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 92,50 JPY.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám