Hlavní obsah

Tatra zastaví firmu bankám, aby získala další úvěr

Kopřivnice
Aktualizováno

Akcionáři Tatry rozhodli v pátek o zástavě firmy bankám, ty požadovaly vyšší garance, aby daly firmě úvěr. V minulém roce propustila stovky zaměstnanců a vyráběla jen omezeně. Na plný provoz by měla najet v dubnu.

Foto: Pavel Karban, Právo

O čtyři měsíce dříve než měla, už na konci června, splní Tatra zakázku 556 středně těžkých automobilů pro českou armádu.

Článek

Tatra vyrábí automobily už 90 let, nyní má velkou zakázku pro českou armádu.

Pro kopřivnickou Tatru zřízení zástavního práva není nic nového, protože v minulosti již na podnik existovalo. Chod automobilky to podle zástupců firmy žádným způsobem neovlivní.

"Ovlivnilo by to, kdyby se to neschválilo. Banky by mohly začít dělat problémy," podotkl jeden z účastníků dnešní valné hromady. Zástupce odborů nechtěl zástavu podniku komentovat. Podle něj hlasovalo pro zástavu podniku 97 procent akcionářů.

Podle zástupce odborů je dobrou zprávou, že se opět rozjíždí výroba naplno. "Od 1. dubna přechází Tatra opět na plný provoz. To znamená, že skončilo období úplné nejistoty. Měli bychom se malilinko pozvednout, mělo by se začít normálně pracovat," uvedl Baroň. V krizovém období podle odboráře pracovala většina zaměstnanců Tatry na zkrácený pracovní úvazek - 30 hodin týdně, a pobírala 80 procent mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám