Hlavní obsah

Slovensko je připraveno půjčit peníze zadluženému Řecku

Slovensko je připraveno se zapojit do finančního mechanismu, v jehož rámci by eurozóna formou bilaterálních půjček poskytla finanční pomoc Řecku. Naznačil to před novináři slovenský premiér Robert Fico, podle něhož je třeba, aby EU této silně zadlužené jihoevropské zemi pomohla.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Eurozóna by ale podle něj neměla odmítat to, aby se do případné pomoci zapojil i Mezinárodní měnový fond (MMF).

O podrobnostech plánu i o vyslání určitého jasného signálu pro finanční trhy podle něj budou zřejmě ve čtvrtek v noci po skončení summitu EU jednat šéfové států a vlád unijních států platících eurem.

Řecko potřebuje jen v období od 20. dubna do 23. května získat zhruba 16 miliard eur na financování státního dluhu, který by měl letos dosáhnout zhruba 120 procent hrubého domácího produktu.

Řekové sice o žádné finanční prostředky dosud oficiálně EU nepožádali, s postupem času je však zřejmé, že se blíží okamžik, kdy si již nebudou moci dále půjčovat. To v minulých dnech připustil i řecký premiér Jorgos Papandreu. Kvůli ztrátě důvěryhodnosti na trzích si jeho země musí půjčovat za velmi nevýhodných podmínek a úvěry plynou jen na splátky úroků ze starých dluhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám