Hlavní obsah

Čína se loni stala světově největším investorem do čisté energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se loni stala světově největším investorem do ekologicky čistých energií. Její výdaje byly v této oblasti téměř dvojnásobné proti Spojeným státům, uvedla dnes zpráva nevládní organizace Pew Charitable Trusts.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Článek

Investice Číny do čistých energií loni dosáhly 34,6 miliardy dolarů ze 162 miliard, které se investovaly globálně. Spojené státy byly s 18,6 miliardy dolarů na druhém místě. Silný nárůst vykázaly i evropské státy.

Zpráva přišla v době, kdy Čína uzavírá další nové kontrakty, aby si zajistila přístup k energiím a čistým zdrojům. Ve středu například čínský ropný a plynárenský koncern CNOOC uzavřel 20letou dohodu o nákupu 3,6 miliónu tun zkapalněného zemního plynu za rok.

Plyn je čistší palivo než uhlí, jehož spalování vytváří tři čtvrtiny elektřiny v čínské energetické síti. Peking ale značně investuje i do obnovitelných zdrojů energie.

Spojené státy stále vedou v instalovaných zdrojích obnovitelné energie. Podle Pew Charitable Trusts byl loni jejich výkon v USA 52,2 gigawattu. Čína ale USA rychle dohání, její kapacity se loni zvýšily na 49,7 gigawattu. S 30,9 gigawattu za nimi bylo Německo, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám