Hlavní obsah

V Praze se loni prodalo téměř o polovinu méně nových bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s novými byty se v roce 2009 v Praze propadl o 43 procent. Zatímco v roce 2008 se v hlavním městě prodalo celkem 3409 nových bytů, loni to bylo 1941 jednotek. Vyplývá to z zveřejněných výsledků analýzy developerské společnosti Ekospol, která sleduje změny v cenících všech pražských developerských projektů s 50 a více byty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nemá cenu zastírat, že prodeje nových bytů v loňském roce výrazně zpomalily. Podle našich analýz nejvíce poklesly prodeje u velkých bytů a u dražších bytů s cenovou hladinou přesahující 60 000 korun za metr čtvereční," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Některým významným hráčům na trhu loni ale prodeje neklesaly. Přední tuzemská developerská společnost Central Group podle výsledků zveřejněných minulý týden prodala v roce 2009 na 933 nemovitostí za 2,9 miliardy korun. O rok dříve to bylo 896 nemovitostí za 3,1 miliardy korun. Šéf firmy Dušan Kunovský ale připustil, že lepší výsledky ovlivnily marketingové akce.

Další z významných developerů Finep minulý rok prodal kolem 500 bytů, což je o 23 procent více než o rok dříve. Letošní prodeje očekává Finep na úrovni roku 2009.

Prodeje bytů dalšího předního developera Skansky se loni meziročně propadly o 62 procent na 269 bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám