Hlavní obsah

Kvůli problémům teplárenské firmy mají v Doksech zimu

Právo, Jaroslav Švehla

Kvůli finančním problémům teplárenské společnosti Lenoxa je od nedělního večera část města Doksy bez tepla a teplé vody. Dodavatel plynu RWE zastavil dodávky paliva do teplárny, která zásobuje teplem na 700 bytů, mateřskou školu, domov důchodců a městský úřad.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Teplárna v Doksech je bez dodávek plynu.

Článek

Podle starosty Doks Zdeňka Krenického (ODS) by dodávky tepla mohly být obnoveny nejdříve ve středu, kdy na jednání přijedou zástupci Energetického regulačního úřadu.

„Budou zde jednat o odebrání licence firmě Lenoxa, aby mohla provozování teplárny převzít jiná společnost z okolí. Teoreticky by nová společnost mohla začít topit již ve středu, záleží ale na Lenoxe, jak se k celé věci postaví,“ připouští Krenický možné průtahy ze strany teplárny. Město kvůli odstávce tepla připravuje na Lenoxu trestní oznámení. Jedno už podalo kvůli přemrštěným cenám za teplo.

„Naštěstí nám sluníčko topí lépe než Lenoxa,“ zavtipkovala ředitelka dokské mateřské školy Pražská Marcela Hrušková a dodala: „Před měsícem by to bylo mnohem horší.“ Děti se tak musí více oblékat a mají více pohybu. Voda na mytí rukou se dětem ráno ohřívá, odpoledne bylo už teplo, a tak stačila studená.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Děti si ve školce v Doksech musí mýt ruce ve studené vodě.

„Většina z našich bezmála 150 dětí bydlí na sídlišti, které je také odpojené. Uzavření školky by nic nevyřešilo,“ vysvětluje ředitelka mateřinky.

Pět desítek seniorů v domově důchodců je na tom o něco lépe. „Odebíráme naštěstí jen teplo, ohřev vody si zajišťujeme sami. Našim seniorům jsme rozdali navíc nějaké teplé deky, aby se zahřáli,“ popisuje, jak vyřešili odstávku tepla a teplé vody Ilona Jakoubková, ředitelka domova seniorů v Doksech.

Společnost Lenoxa, která se stala nechvalně známou kvůli přemrštěným cenám tepla, je od 12. března v insolvenčním řízení. Firma dluží například Finančnímu úřadu v Liberci, Správě sociálního zabezpečení a České spořitelně. Lenoxa s médii nekomunikuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám