Hlavní obsah

Dal jsem úplatek, přiznalo 41 procent Čechů

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si postupně zvykají na úplatky. Přes 41 procent Čechů dalo ve svém životě někdy úplatek. Třetina obyvatel souhlasí s výrokem, že kdo může ale nebere úplatky, zbytečně škodí sobě i své rodině. Vyplývá to z nejnovější ankety agentury GfK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Korupční klima v naší zemi posiluje, uzavírají analytici této společnosti svůj průzkum.

Alarmující nejsou podle ředitele GfK Jaroslava Jíry ani tak čísla jako skutečnost, že počet podporovatelů názoru, že vlastně brát úplatky není až takový problém, rok od roku roste.

Jestliže s názorem, že úplatky jsou samozřejmou součástí života souhlasilo v roce 1998 22 % dotázaných, letos to bylo už zmíněných 30 % populace. Naopak klesající podporu má názor, že úplatky vlastně není třeba dávat. Tento názor podpořilo v roce 1998 32 % populace, v letošním roce ale jen 26 % dotázaných.

Pozvolna, ale zato trvale rovněž klesá počet obyvatel, kteří považují dávání úplatků za nemorální - z 85 % v roce 1998 na letošních 74 procent.

Odhodlání nepodlehnout korupčnímu jednání manifestovalo 55 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám