Hlavní obsah

Kyperský prezident se kvůli krizi vzdává desetiny svého platu

Kyperský prezident oznámil, že si sníží vlastní mzdu o deset procent. Jde o reakci na rozpočtové problémy středomořského ostrova. O deset procent také sníží platy ministrů a dalších vysokých úředníků. Informovala o tom agentura AFP. Roční příjem prezidenta Demetrise Christofiase se odhaduje na 145 000 eur (asi 3,8 miliónu Kč).

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Kyperský prezident Demetris Christofias

Článek

Prezident, který o svém rozhodnutí informoval v pondělí večer na tiskové konferenci k příležitosti druhého výročí svého nástupu k moci, vyzval další vysoké úředníky, aby jeho příkladu následovali.

Zdůraznil, že pro Kypr bude letošní rok obtížný, ale ujistil, že učiní nezbytná opatření, aby ostrov vybředl z recese.

Kypr, jehož severovýchodní třetinu okupuje Turecko, zaznamenal loni první pokles ekonomiky za poslední tři desetiletí. Jeho hrubý domácí produkt ve srovnání s rokem 2008 klesl o 1,7 procenta. Řecká krize neměla na kyperskou ekonomiku přímý dopad, ale země pociťuje pokles zájmu turistů. Kyperská republika je kulturně a politicky spjata s Řeckem.

Kyperská ekonomika je od června v recesi a propadne se do hluboké krize, pokud vláda nedokáže stimulovat růst a snížit zadluženost. Rozpočtový deficit by letos mohl dosáhnout sedmi procent hrubého vnitřního produktu, soudí experti. Podle maastrichtských kritérií má být udržován pod tříprocentní hranicí.

Kdysi poměrně silnou kyperskou ekonomiku podle názoru analytiků oslabil masivní odchod Britů, kteří tu vzhledem ke krizi prodali své letní rezidence, a také ji poznamenal pokles ruských investic. Příjem z turistiky poklesl loni o 16,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám