Hlavní obsah

Řecko je v bludném kruhu, ekonomice se dařit nebude

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká ekonomika se dostala do bludného kruhu, alespoň to soudí tamní centrální banka (BoG). Podle ní řecké hospodářství klesne v letošním roce více, než kolik očekávala vláda. Informovala o tom BBC.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Článek

Bankéři předpokládají, že hrubý domácí produkt země letos klesne o dvě procenta, zatímco vláda počítala s poklesem jen o 1,2 až 1,7 procenta. Za horším výsledkem bude podle BoG slabá domácí poptávka.

„Řecká ekonomika se dostala do bludného kruhu, z kterého je jen jedna cesta ven - drastické snížení deficitu a dluhu,“ vzkázala banka ve své výroční zprávě.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Stanovisko centrální banky přišlo jen pár dní před summitem Evropské unie, která má jednat, zda a jak pomůže právě Řecku. Dluhy země totiž trápí kurz jednotné evropské měny. Řecko již kvůli tíživé situaci muselo v předešlých dnech přistoupit k výrazným úsporným opatřením, tedy ke zvýšení daní a škrtům v rozpočtu.

Reklama

Související články

Řecko paralyzuje další stávka

Finančními problémy sužované Řecko se ve čtvrtek ponořilo již do další rozsáhlé stávky za několik posledních týdnů. Lidem se nelíbí rozsáhlé vládní škrty...

Eurozóna připravuje miliardovou pomoc Řecku

Šestnáct zemí eurozóny se v pátek shodlo, že pomohou Řecku a poskytnou mu půjčku, aby nebyla ohrožena společná měna. Napsal to list Guardian. Krizový balíček...

Výběr článků

Načítám