Hlavní obsah

Google přesune vyhledávač z Číny do Hongkongu

Aktualizováno

Americká internetová společnost Google v pondělí oznámila kompromisní řešení svého sporu s Čínou. Firma přesune svůj vyhledávač z území vlastní Číny do Hongkongu a ostatní aktivity v zemi ponechá. Google od ledna hrozil, že se z Číny kvůli požadavkům úřadů na cenzuru svých služeb stáhne.

Foto: Jason Lee , Reuters

Článek

Google vede s čínskými úřady spor, který vyvrcholil lednovým napadením jeho serverů údajně čínskými hackery. Firma dávala najevo, že už není ochotna spolupracovat s čínskými úřady na cenzuře vyhledávání a v lednu pohrozila, že se z největšího internetového trhu světa stáhne, pokud jí Peking neumožní nabízet neomezované služby.

V pondělí již byli návštěvníci čínského vyhledávače Google.cn přesměrováni na jiný čínskojazyčný servis se sídlem v Hongkongu. "Vítejte v novém čínském domově Google Search," objevilo se na stránce podle agentury AP.

Zisky Googlu jsou v ohrožení

Google sdělil, že hodlá v Číně zachovat technické a prodejní zastoupení, aby mohl mít v zemi technologické zázemí a prodávat reklamy v čínském jazyce. Podle pozorovatelů však tento krok zisky Googlu v Číně stejně ohrozí, protože Peking může odpovědět tím, že firmě ztíží podmínky a zablokuje přístup čínských uživatelů na hongkongský servis.

Google se po lednovém střetu snažil s čínskou vládou vyjednat možnost nabízet na svém vyhledávači neomezované výsledky, v tom však neuspěl. Poté chtěl nalézt společné řešení pro zachování svého výzkumného centra a prodejního týmu v zemi, což se mu zřejmě podle dnešního oznámení podařilo.

Google byl po lednu ze strany Pekingu a místního tisku terčem sílících útoků. Lednové útoky hackerů směřovaly na e-maily čínských aktivistů za lidská práva, což vyvolalo podezření, že za těmito činy je čínská vláda.

Internet v Číně používá asi 384 miliónů lidí, což je díky lidnatosti země mnohem více než ve druhých Spojených státech. Google má na čínském trhu vyhledávání asi 30 procent a je daleko za čínským gigantem Baidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám