Hlavní obsah

Kellner chce v Rusku poštovní banku

– Moskva
Právo, ČTK, svj

Banky Nomos a Home Credit & Finance Bank (HCFB) z impéria nejbohatšího Čecha Petra se přihlásily k účasti na novém ambiciózním projektu, vytvoření ruské Poštovní banky.

Článek

Ze sedmi zájemců však bude k projektu podle pátečního vydání listu Vedomosti připuštěn jen jeden. Státní banka VEB, která přihlášky do čtvrtka sbírala, zájemce nejmenovala. Uvedla jen, že mezi nimi jsou dvě banky se zahraniční účastí. Podle listu Kommersant je ve hře také Bank Moskvy, Rus-bank, Russkij Standart a UniCredit.

„Při rozhodování o naší účasti v tomto projektu jsme se opírali o finanční možnosti Nomos-banky a také o zkušenosti HCFB z práce s maloobchodními sítěmi a s drobnou klientelou,“ sdělil Právu viceprezident Nomos-banky pro reklamu a vztahy s veřejností Valerij Zinčenko.

Nomos-banka nyní podle něj už sama aktivně rozvíjí své retailové bankovnictví a rovněž spolupracuje s malými a středními podniky.

„Proto vnímáme velmi pozitivně perspektivy nového projektu Poštovní banky. Uskutečnili jsme důkladnou analýzu podobných projektů v jiných zemích a domníváme se, že při správném přístupu může být tento projekt rentabilní i v Rusku,“ dodal Zinčenko.

Ve hře je až 41 tisíc obchodních míst

„Nový ústav by mohl konkurovat největším ruským bankám se státní účastí,“ podotkla pak mluvčí HCFB Sofija Abdrazakovová. „Úspěšná zkušenost Home Creditu v bankovnictví pro drobnou klientelu se může stát zárukou úspěchu tohoto projektu,“ dodala. HCFB loni zvýšila čistý zisk o 41,5 % proti předchozímu roku na téměř 5,2 miliardy rublů (skoro 3,3 miliardy Kč).

Pošta v Rusku disponuje zhruba 41 000 pobočkami po celé zemi, ale jen v tisícovce z nich působí i banka Svjaz, na jejímž základě má nová banka vzniknout. Banku Svjaz nyní sanuje právě VEB.

Pro začátek by se měl základní kapitál zvýšit z nynějších 24 miliard na 49 miliard rublů (z přibližně 15 na 31 miliard Kč). Tyto prostředky by měl vložit investor, VEB i sama pošta.

V tisku se však objevily i odhady, že vytvoření nové banky si vyžádá pět až deset miliard dolarů (asi 93 až 186 miliard Kč) a doba návratnosti není jasná. Zřejmě proto se našlo z padesátky ústavů jen sedm, které splňují požadavky. Síť budoucí banky však předstihne i státní spořitelnu Sberbank.

„Potenciálně je to zajímavý projekt. Účast na něm umožní bance uskutečnit skok v rozvoji, mnohonásobně posílit své pozice. Taková možnost se objeví jen jednou za desetiletí,“ usoudil analytik Dmitrij Dmitrijev. Současně však připustil, že je to riskantní projekt.

Do konce března by se přihlášky měly dostat k pracovní skupině pod vedením vicepremiéra Sergeje Ivanova, která projekt poštovní banky chystá. Dosud však není jasné, kdy procedury skončí. Rozhodnutí o výběru by pak měla potvrdit ještě dozorčí rada VEB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám