Hlavní obsah

British Airways kvůli stávce omezily i lety mezi Prahou a Londýnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Palubní personál letecké společnosti British Airways o půlnoci zahájil třídenní stávku a zrušil tisíce letů. Opatření se dotýká také letů do České republiky. Aerolinky se pokoušejí zajistit provoz náhradními spoji, přesto na letištích uvízly desetitisíce lidí.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Článek

BA si najaly letadla od konkurenčních aerolinií, zapojily do práce dobrovolníky z jiných pozic vlastního personálu a některým cestujícím zajistily jiné náhradní spoje než letecké.

Společnost uvedla, že chce během prvních dvou dnů stávky odbavit denně až 49 000 cestujících. Průměr pro normální březnový víkend je přitom 75 000 za den.

Generální ředitel BA Willie Walsh se cestujícím omluvil prostřednictvím internetového portálu YouTube. Den zahájení stávky označil za "hrozný pro BA". Druhá stávka je přitom plánovaná na čtyři dny od 27. března.

Část cestujících převezou z Londýna na evropský kontinent vlaky Eurostar a spojení mezi Londýnem a Skotskem zajistí železnice Virgin. Předpokládá se, že tyto spoje budou přeplněné.

Aerolinky již dříve uvedly, že kvůli chystané první vlně stávky palubního personálu zruší od 20. března do 23. března šest letů mezi Prahou a Londýnem z celkových 24. Cestujícím zároveň doporučily, aby sledovali aktuální informace na stránkách www.ba.com.

Lety British Airways mezi Prahou a Londýnem v době stávky
Směr Praha - Londýn
DenOdlet 8:50Odlet 11:05Odlet 18:20
20. březenpodle plánupodle plánupodle plánu
21. březenZRUŠENpodle plánupodle plánu
22. březenZRUŠENpodle plánupodle plánu
23. březenZRUŠENpodle plánupodle plánu
Směr Londýn - Praha
DenOdlet 7:05Odlet 14:40Odlet 19:05
20. březenpodle plánupodle plánuZRUŠEN
21. březenpodle plánupodle plánuZRUŠEN
22. březenpodle plánupodle plánuZRUŠEN
23. březenpodle plánupodle plánupodle plánu
Zdroj: British Airways

Analytici odhadují, že BA kvůli stornovaným letenkám přišly již o 25 miliónů liber. Vedle finančních škod je protest nepříjemností i pro vládnoucí labouristy, protože se v Británii blíží volby, napsala AP.

Odboráři bojují stávkou proti úsporným opatřením, která mají vlajkovému přepravci ušetřit desítky miliónů liber a zajistit její přežití v době slabé poptávky a zvýšené konkurence.

Vedení aerolinek má na dobu stávky připraven náhradní letový řád. Celkem by firma chtěla přepravit alespoň 60 procent cestujících, kteří na dny 20. až 22. března mají koupené letenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám