Hlavní obsah

Schodek rozpočtu nebude příští rok vyšší než 4,8 procenta HDP, tvrdí Janota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude současný český ministr financí Eduard Janota sestavovat i rozpočet pro příští rok, za žádných okolností nepředloží vyšší schodek veřejných financí než 4,8 procenta hrubého domácího produktu. Novinářům to řekl během jednání unijních ministrů financí v Bruselu. Podle něj by varováním pro české politiky mělo být právě Řecko, které se kvůli vysokým dluhům ocitlo na pokraji bankrotu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Janota by pro rok 2011 škrtal výdaje rovnoměrně s navyšováním příjmů, aby byl takový rozpočet průchozí. Osobně by ale raději výrazně zasahoval do výdajů, uvedl.

"Budu-li se na tom muset sám podílet, tak minimálně 50 na 50 (poměr zásahů do příjmů a výdajů) je pro mě ta varianta naprosto minimální. Pochopitelně raději bych tak jednu třetinu příjmy a dvě třetiny výdaje, ale to je v českých poměrech velmi složité," řekl ministr. Janota by mohl sestavovat rozpočet i pro příští rok v případě, že se protáhnou povolební vyjednávání. Volby se konají na konci května a ministerstvo financí obvykle začíná s přípravou nového rozpočtu v červnu.

Janota se nicméně v tomto případě hodlá striktně držet takzvaného konvergenčního programu, který vláda před nedávnem poslala do Bruselu. Zavázala se v něm právě k tomu, že v roce 2011 schodek veřejných financí nepřekročí 4,8 procenta HDP.

Konvergenční program schválený českou vládou nastiňuje úspory, které by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu, hranici požadovanou Evropskou unií, v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Loni byl podle předběžných údajů ministerstva financí deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám