Hlavní obsah

Čína nepřestane manipulovat s kurzem měny, nátlak USA odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína odmítla požadavky Washingtonu na posílení své měny a dala najevo, že hodlá minimálně v letošním roce ještě udržovat její kurz stabilní. Americký prezident Barack Obama například před několika dny řekl, že umělé podhodnocení juänu znevýhodňuje zahraniční konkurenci. Čína však tvrdí, že kurz jüanu není příčinou vysokých čínských přebytků v obchodě se Spojenými státy, prohlásil na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva obchodu Jao Ťien.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Peking a Washington od vypuknutí finanční krize, kdy Čína zafixovala kurz své měny k dolaru, si posílají stále ostřejší vzkazy. Administrativa prezidenta Baracka Obamy po Číně stále důrazněji požaduje uvolnění a zpevnění kurzu měny, Peking se však odmítá podřizovat zahraničnímu tlaku. Někteří američtí ekonomové tvrdí, že čínská měna je podhodnocena o 25 procent nebo více, což usnadňuje čínský vývoz a podkopává konkurenceschopnost amerických výrobců.

Mluvčí odmítl tvrzení, že vysoký čínský přebytek s USA je důsledkem slabého kurzu jüanu. "Obchodní přebytek není způsoben kurzem čínské měny. Přebytek je důsledkem fenoménu globalizace a bude nějakou dobu trvat," řekl Jao. Dodal, že politizace tohoto problému vztahům obou zemí nijak nepomůže.

Ministerstvo financí USA vydá 15. dubna klíčovou zprávu o směnných kurzech ve světě, která určí, zda Čína manipuluje kurzem, aby dosáhla obchodních výhod. Vláda pak bude povinna zahájit s Čínou o této otázce oficiální jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama chce, aby Čína pohnula svou měnou

Americký prezident Barack Obama je přesvědčen, že Čína by mohla výrazně pomoci při zotavení světové ekonomiky. Nutné je však, aby země změnila svoji měnovou...

Výběr článků

Načítám