Hlavní obsah

Daně se po volbách zvýší, politici teď přemýšlí jak

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude chtít mít Česko v roce 2013 schodek veřejných financí pod třemi procenty, bude muset budoucí vláda, která vzejde z květnových voleb, seškrtat výdaje, ale zřejmě také zvýšit daně. Žádná budoucí vláda podle všeho nebude schopna a ani ochotna provést tak razantní výdajové škrty, aby nemusela zvyšovat daně, a přitom aby snížila vysoký schodek rozpočtu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na tom se shoduje v současné době stále více ekonomických analytiků, ale i politiků. Začíná se i rýsovat, jaké daně by bylo „politicky průchodné“ zvýšit.

ČSSD by ráda zvýšila daňovou progresi u daní fyzických osob. Proti tomu se staví pravicové politické strany, zejména ODS a TOP 09. Stále větší shoda rovněž začíná panovat v tom, že pokud by se daně zvyšovaly, měly by to být daně nepřímé, zejména daně z nemovitostí.

„Je třeba zvýšit daň z nemovitosti, v Česku je ve srovnání s jinými zeměmi skutečně velmi nízká,“ řekl Právu ekonom Jan Švejnar. Češi přitom mají na osobu více metrů nemovitostí než kdokoli jinde na světě.

Zaostřeno na daň z nemovitosti

„V Česku se na nemovitosti, ať se jedná o byty, chalupy, domy, díváme spíše jako na spotřebu, než jako na investici. Tedy jako na něco, co přináší zisk, co by mělo mít finanční návratnost. Je to proto, že nemovitosti u nás nejsou zatíženy vyššími daněmi,“ řekl Švejnar.

Nemovitosti jsou přitom podle něj vlastně kapitál, dají se pronajímat. „V zahraničí rodina, když jde na delší dovolenou, byt krátkodobě pronajme. V Česku, protože daň z nemovitosti prakticky nic nestojí, nás to mnohdy ani nenapadne a necháváme tento kapitál ležet ladem,“ dodal Švejnar.

Nemovitosti jsou přitom podle něj vlastně kapitál, dají se pronajímat. „V zahraničí rodina, když jde na delší dovolenou, byt krátkodobě pronajme. V Česku, protože daň z nemovitosti prakticky nic nestojí, nás to mnohdy ani nenapadne a necháváme tento kapitál ležet ladem,“ dodal Švejnar.

Kromě toho je v Česku stále více movitých cizinců, kteří vlastní nemovitost. I ti by tak podle ekonomů mohli vyššími daněmi přispívat do státního rozpočtu.

„V současnosti nemůžeme snižovat daňovou zátěž takovým tempem a způsobem, jak jsme si dříve představovali,“ míní ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Krize podle něj ukázala, že daňový výnos a výběr postavený na dani z příjmů, na příspěvcích do sociálního a zdravotního pojištění, které představují zhruba 60% daňových příjmů, podléhá cyklickým výkyvům.

„Aby byly příjmy státu stabilní, je třeba se opřít o daně, které tolik nepodléhají cyklickým výkyvům – to je daň z přidané hodnoty, majetkové daně, ale zejména daň z nemovitosti,“ dodal Kocourek.

„Pokud by se měly daně zvyšovat, tak spíše dalším přesunem z přímých do nepřímých daní a daní majetkových. Spíše než aktivitu lidí by bylo přijatelnější zdaňovat spotřebu, kde se každý může rozhodnout o svém chování,“ řekl Právu ekonomický expert ODS.

Živnostníkům se utáhne garota

Už teď je jisté, že se živnostníkům sníží výdajové paušály z letošních 60 % na 40 %. Kromě přímých daní firmy a živnostníky "stahují z kůže" především odvody na zdravotní a sociální pojištění, které ve výsledku převyšují přímou daňovou povinnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám