Hlavní obsah

Prodej aut v Evropě přibrzdil, výrobci se opět obávají

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej aut v Evropské unii během února výrazně přibrzdil. Nových vozů se proti loňsku podařilo prodat jen o tři procenta více, což je ve srovnání s předešlými měsíci výrazně méně. Slabší poptávku způsobil konec šrotovacích prémií v mnoha zemích.

Foto: Reuters

Šrotovné už tolik netáhne.

Článek

Právě loni na začátku roku se dotace na nákup nových aut za ekologickou likvidaci straších vozů rozjela. Vlády tím chtěly podpořit klopýtající autoprůmysl, který se kvůli finanční krizi z druhé poloviny roku 2008 dostal do problémů.

Jenže peníze na šrotovné pomalu dochází, a to se samozřejmě opět odráží na prodejích. Evropské automobilky se tak obávají propadů prodejů a výroby v letošním roce.

Podle agentury Reuters například Renault očekává letos menší prodeje na starém kontinentě o deset procent, PSA Peugeot Citroën pak počítá s propadem o devět procent.

Automobilová asociace ACEA v úterý uvedla, že jen v únoru se v EU podařilo prodat na 974 346 nových aut, což bylo o tři procenta více než loni. Přestože číslo je pozitivní, výsledky z jednotlivých zemí již tak dobré nejsou.

Například v Německu, kde šrotovné skončilo již na začátku podzimu, se prodej aut propadl v únoru o 29,8 procenta. Naopak ve Francii, kde program stále ještě běží, si nový vůz pořídilo meziročně o 18,2 procenta lidí více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám