Hlavní obsah

Povánoční výprodeje v obchodech nezabraly

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Série špatných zpráv pro maloobchodníky nekončí. Podle úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) lednové tržby maloobchodu včetně motoristického segmentu meziročně klesly o pět procent. Podle statistiků lidi do obchodů nenalákaly ani povánoční slevy.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Ilustrační foto

Článek

ČSÚ uvedl, že lidé v lednu šetřili téměř na všem. Nejvíce poklesly tržby obchodníkům s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, a to o více než devět procent. Češi také méně utráceli za pohonné hmoty, statistici to připisují tuhé zimě a také vyšším cenám benzínu.

Méně na odbyt šly ale i potraviny, oděv, obuv či výrobky pro domácnost.

„Pokles tržeb trvá už 16 měsíců. Ani povánoční slevy a výprodeje nezabránily poklesu. Nálada spotřebitelů na začátku roku se oproti posledním měsícům roku zhoršila, takže není divu, že domácnosti se při nakupování držely zpátky,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Obchodníkům se nedařilo celý loňský rok. Podle statistiků jejich tržby včetně motoristického segmentu meziročně klesly o 4,3 procenta. Analytici navíc upozorňují, že ani letošní rok nebude pro majitele obchodů jednoduchý, lidé budou totiž i nadále šetřit.

„Zlepšení situace  v maloobchodě čekáme až ve druhé polovině roku. V té době by se měla začít zlepšovat finanční situace rodin zásluhou stabilizace nezaměstnanosti,“ uzavřela Horská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám