Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra půjde do zástavy bankám

Akcionáři tradičního výrobce nákladních vozidel, kopřivnické Tatry, která se topí v dluzích, jsou nuceni dát celý podnik do zástavy úvěrujícím bankám. Koncem března se uskuteční valná hromada, která má tento krok schválit.

Článek

Banky, jimiž jsou podle dostupných informací domácí ČSOB a francouzská Calyon, žádají vyšší garance na své úvěry, jak v pondělí informovaly Hospodářské noviny. Calyon má už dnes v zástavě nemovitosti Tatry a akcie jejích dceřiných společností.

"Podobně jako řada jiných firem v této obtížné době jsme museli uzavřít s bankami nové smlouvy. Jejich součástí je i zástava podniku," potvrdil generální ředitel a minoritní akcionář Tatry Ronald Adams. Tatře z původně 1,9miliardového úvěru od bank zbývá uhradit něco přes miliardu korun.

Podle HN valná hromada zástavu podniku bankám nepochybně povolí. Tatru bezpečně kontroluje společnost Tatra Holdings (nejsilnější podíl v ní má indická Vectra, dále americký investor Sam Eyde a belgická KBC), ostatní akcionáři drží jen něco přes osm procent.

Tatra zatím nezveřejnila výsledek hospodaření za loňský rok, je ale zřejmé, že znovu skončila ve ztrátě. Už v roce 2008 výsledky Tatry srazila silná koruna a vzápětí ji postihl globální pád trhu s nákladními auty. "Nesdělujeme výsledky, dokud není hotový audit. Ale samozřejmě pro nás loňský rok bude ztrátový," uvedl v e-mailovém rozhovoru s novinami Adams.

Předloni, když firma utržila 5,9 miliardy korun, vykázala ztrátu 572 miliónů korun. Loni tržby Tatře klesly meziročně o 45 procent. Adams již dříve označil minulý rok pro výrobce nákladních automobilů za katastrofální.

Reklama

Výběr článků

Načítám