Hlavní obsah

Obama chce, aby Čína pohnula svou měnou

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama je přesvědčen, že Čína by mohla výrazně pomoci při zotavení světové ekonomiky. Nutné je však, aby země změnila svoji měnovou strategii. Obama to řekl během projevu ve Washingtonu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle něj by bylo dobré, kdyby Čína nasměrovala svou měnu na odpovídající úroveň. Čínský jüan je totiž uměle podhodnocen, což zemi umožňuje lépe prodávat své zboží do zahraničí. Američtí výrobci se pak v tak levné konkurenci hůře prosazují.

„Po dlouhou dobu Amerika sloužila jako spotřebitelský hnací motor pro celý svět. Nyní ale se situace vyvažuje a my všichni vyváženost potřebujeme,“ uvedl Obama.

Pravdou je, že rozvojové země jako Čína či Indie v současnosti mnohem více vyváží do celého světa, zejména pak do průmyslově bohatých zemí v Evropě a do Spojených států. Pokud by tedy nejlidnatější země světa uvolnila svoji měnovou politiku, jüan by posílil a těžit by z toho mohli i například američtí exportéři.

Reklama

Výběr článků

Načítám