Hlavní obsah

Letecký průmysl si letos polepší, aerolinky ale stejně prodělají

Novinky, toh

Světový letecký průmysl by si letos měl výrazně polepšit. Ve své prognóze to předpokládá Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA). Zároveň však upozorňuje, že světové aerolinky zůstanou ztrátové.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Asociace očekává, že po loňském katastrofálním roce, který se do historie zapsal jako jeden z nejhorších v historii letectví, si letos polepší osobní a nákladní přeprava.

Podle odhadů po celém světě letos přibude na 5,6 procenta pasažérů proti loňsku. Nicméně i přes příznivé vyhlídky IATA varuje, že aerolinky letos i tak prodělají asi 2,8 miliardy dolarů. Těžké časy budou nadále zažívat evropské a americké letecké společnosti.

Výraznější oživení prý čeká nákladní přepravu, která by měla vzrůst o deset procent. Loni si meziročně pohoršila o 11 procent.

„Již je vidět modré nebe nad námi. Jdeme správným směrem. Oživení bude silné, ale stále jsme ještě na předkrizových úrovních,“ citovala BBC generální ředitele asociace Giovanniho Besignaniho.

Jen pro srovnání, loni se do finančních problémů dostala spousta společností. Zkrachovaly mnohé nízkonákladové aerolinky, například SkyEurope. A také velcí světoví hráči, například Japan Airlines. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám