Hlavní obsah

Solární elektrárny můžou do sítě až po úpravě legislativy

Distribuční společnosti nebudou udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do elektrizační soustavy České republiky do dokončení nezbytných legislativních úprav. Na tiskové konferenci Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) to řekl generální ředitel provozovatele přenosové sítě ČEPS Petr Zeman.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zároveň dodal, že studie analytické společnosti EGÚ potvrdila existenci limitů určujících hranici bezpečného a spolehlivého provozu elektrizační soustavy.

Podle ČSRES činí k 31. lednu součet potenciálního výkonu již schválených připojení fotovoltaických a větrných elektráren 8063 megawattů. Ke stejnému datu existují žádosti o celkovém výkonu 2352 MW s již uzavřenou smlouvou o připojení. Distribuční společnosti předpokládají, že do konce roku 2010 bude nainstalováno 1985 MW.

"Tato čísla dokládají prudký růst zájmu o budování fotovoltaických zdrojů, který vznikl na přelomu let 2009 a 2010, a to především díky výraznému poklesu investičních nákladů," uvedl Zeman.

Podle studie EGÚ činí limitující hodnota pro dodávku z neregulovatelných obnovitelných zdrojů 1650 MW pro roky 2010 až 2012, pro roky 2013 až 2015 je tato hodnota 2000 MW.

Rozmach solární energetiky v Česku podporuje vysoká výkupní cena elektřiny z těchto zdrojů, která je navíc garantovaná po dobu 20 let. Pro podnikatele se stala výstavba fotovoltaických elektráren vyhledávanou investicí, ale prudký nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů energie zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout.

Distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE minulý měsíc přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám