Hlavní obsah

Prodavači a řemeslníci jsou propouštěni čtyřikrát častěji než manažeři

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská krize v posledním roce značně zamávala s českým trhem práce. Podle statistiků se o práci musí více bát muži. Co do pozic, dostávají prodavači a dělníci výpověď čtyřikrát častěji než manažeři a specialisté.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

Český statistický úřad při šetření zaměstnanosti během současné krize zjišťoval, s jakou silou udeřila na tuzemský trh práce. Dalibor Holý z ČSÚ například upozornil, že po letech jsou bez práce nejčastěji muži, jsou zejména mezi krátkodobě nezaměstnanými (tedy do tří měsíců).

„Samo o sobě je zvláštní, že propouštěni jsou více muži než ženy, protože jsme po léta byli zvyklí, že je tomu naopak, že ženy jsou na trhu práce slabším pohlavím,“ uvedl.

Ve srovnání pozic jsou na tom nejlépe specializovaní vysokoškoláci. Pravděpodobnost, že právě oni přijdou o práci, je čtyřikrát menší než například u dělníků.

„Pokud pro měřítko srovnání vezmeme prodavače nebo řemeslníky, pak na manažerských pozicích je pravděpodobnost propuštění jen třetinová, na vysoce odborných místech specialistů dokonce jen čtvrtinová. U technických profesí se sice v poslední době propouštělo silněji než dříve, přesto "šance" na ztrátu zaměstnání je jen poloviční,“ vysvětlil Holý.

Špatně jsou na tom i absolventi

Podle něj kromě málo kvalifikovaných pozic řádí propouštění mezi absolventy bez praxe a obecně mezi mladými lidmi. „Být mladý a bez praxe je prostě nebezpečné neustále,“ uzavřel Holý.

Statistici údaje ke své analýze sbírali v náhodně vybraných domácnostech. Údaje se proto mohou lišit od zpráv ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které každý měsíc zveřejňuje data o průměrné míře nezaměstnanosti. Úřad také srovnával data o nezaměstnanosti v závěru roku 2009 a 2004.

Jen pro srovnání, podle pondělních údajů MPSV, bylo v únoru bez práce 583 135 Čechů (míra nezaměstnanosti tak činila 9,9 procenta). Na jedno volné místo na úřadech práce připadalo v průměru 18 uchazečů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám