Hlavní obsah

Mozartovy koule se mají balit v Česku, Rakušané se zlobí

Pravé salcburské Mozartovy koule mají být od června baleny v České republice. Proti záměru potravinářské skupiny Kraft Foods, která výrobce slavných čokoládových kuliček vlastní, protestují rakouské odbory. Vadí jim nejen hrozící ztráta zhruba 50 pracovních míst, ale údajně také části rakouské národní identity. Informuje o tom na svých internetových stránkách ústřední rakouský odborový svaz (ÖGB).

Článek

Světově proslulé cukrovinky bude nadále vyrábět čokoládovna Salzburg-Schokolade v Grödigu u Salcburku, ale jejich zavinutí do úhledných obalů má být v Plané u Mariánských Lázní. Zhruba 300 kilometrů od místa výroby tak má být baleno zhruba 100 miliónů čokoládových kuliček pod oficiální značkou "pravé salcburské Mozartovy koule".

Příslušný odborový svaz PRO-GE žádá zrušení plánů. Odboráři se pozastavují nad tím, že firmě nevadí ani dodatečné náklady na dopravu a s tím související horší ekologická bilance.

Podnikové odbory v salcburské čokoládovně byly o rozhodnutí vedení společnosti uzavřít obalovnu informovány údajně počátkem března. V Česku se mají začít čokoládové kuličky balit už od června.

V salcburském závodě se rušení provozu týká 40 až 50 zaměstnanců. "Číslovka 20 uváděná v některých médiích se vztahuje jen na samotný obalový obor. Při přemístění činnosti však budou zasažena i další pracovní místa od mechaniků až po pracovníky v expedici," upozornil zástupce zaměstnanců v obalovém odvětví Gerhard Riess.

Rakouští odboráři hodlají na počátku dubna v Salcburku uspořádat letákovou akci na téma "Kolik rakouského ještě zbylo v původních Mozartových koulích".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám