Hlavní obsah

Průmyslová výroba v lednu rostla, stavební klesla o čtvrtinu

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Průmyslový výroba si v Česku na začátku letošního roku polepšila. V lednu proti loňsku vzrostla o 5,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle něj si naopak výrazně pohoršilo stavebnictví.

Foto: Reuters

Článek

„Zaznamenaný výsledek průmyslu je nejlepší od dubna 2008. Meziroční výsledky jsou nicméně velkou měrou ovlivněny nízkou srovnávací základnou z loňského ledna, kdy propad průmyslové produkce dosáhl svého dna,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Ze statistiky vyplývá, že v lednu se nejvíce dařilo výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 51,1 procenta), výrobě pryžových a plastových výrobků (růst o 15,6 procenta) či výrobě kovů a slévárenství (růst o 13,8 procenta).

Pro průmysl byl vůbec nejdramatičtější loňský rok, kdy si výroba sáhla na své dno. Letos by se průmysl měl stabilizovat. „Po loňském propadu průmyslové výroby o více jak 13 % očekáváme pro letošní rok její vzestup o 5,2 %,“ uzavřel Frayer.

Stavebnictví si v lednu pohoršilo

Statistici také spočetli, že během ledna se stavebnictví meziročně snížilo o 25,6 procenta. ČSÚ tak dramatický propad připisuje mimo jiné nepříznivému počasí. Nicméně je nutné zdůraznit, že stavební boom z předešlých let již před časem zpomalil.

Proto také v lednu bylo zahájeno meziročně o 28,3 % méně bytů. Dokončeno bylo o šest procent bytů méně.

„Drží se i nadále jen výstavba infrastruktury, která se meziročně snížila o decentní dvě desetiny procenta. Dokud budou peníze z fondů EU a peníze na spolufinancování projektů, má šanci na slušné výsledky alespoň tato část stavebnictví. Vedle toho ovšem pozemní výstavba prudce padá. A velké naděje na obrat nepřinese nejspíše ani lepší počasí na jaře,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že velký vliv na stavebnictví má nejistota investorů. Ti stále špatně shánějí peníze na své projekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám