Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla na 23 598. Jen díky propouštění

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V závěru loňského roku opět rostla průměrná mzda. Podle Českého statistického úřadu však jen díky tomu, že se hodně propouštělo. Za celý loňský rok průměrná mzda vzrostla na 23 598 korun. Po odečtení inflace činil meziroční růst tři procenta.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Budoucnost nevypadá růžově. Zatím nelze očekávat nijak dramatické zvyšování průměrné mzdy.

Článek

„Rychlý růst průměrné mzdy je výsledkem kombinace dvou faktorů - rychlého růstu nezaměstnanosti, kdy firmy přednostně propouštějí zaměstnance s nižší kvalifikací a tedy i nižší mzdou (v důsledku toho se snižuje objem vyplacených mezd, ale průměrná mzda roste), a skutečnosti, že prosinec byl obdobím vyplácení ročních odměn,“ komentoval růst mezd v závěru roku analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Zveřejněná data nemění nic na naší prognóze, že letos porostou mzdy jen velmi pomalu - růst nominální průměrné mzdy odhadujeme na dvě procenta, reálné na 0,5 %
analytik Pavel Mertlík

V podnikatelské sféře se za celý rok zvýšila průměrná mzda o 851 Kč (3,8 %) na 23 411 Kč, reálná mzda vzrostla o 2,8 %. V nepodnikatelské sféře se pak loni průměrná mzda zvýšila o 1 096 Kč (4,7 %) na 24 433 Kč, reálná mzda vzrostla o 3,7 %.

Vyhlídky nejsou příliš pozitivní. Podle odborníků nelze očekávat nijak dramatické zvyšování průměrné mzdy. „Zveřejněná data nemění nic na naší prognóze, že letos porostou mzdy jen velmi pomalu - růst nominální průměrné mzdy odhadujeme na dvě procenta, reálné na 0,5 %,“ uzavřel Mertlík.

Nutné je také dodat, že průměrná mzda je imaginární číslo. Statistici je sice spočítají, ale v praxi podobnou mzdu většina národa nepobírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám