Hlavní obsah

Kvůli dluhům míří Havířovská hokejová do konkurzu

Právo, Pavel Karban, Aleš Honus

Kvůli miliónovým dluhům míří Havířovská hokejová společnost do konkurzu. Firma vlastnila v Havířově na Karvinsku licenci na 1. hokejovou ligu. Společnost je v úpadku od počátku ledna. Ve stejné době navíc odhlásila tým z druhé nejvyšší hokejové soutěže v zemi. Sedmapadesáti věřitelům, mezi kterými jsou soukromé společnosti a zhruba 25 hokejistů, dluží Havířovská hokejová 26,6 miliónu korun.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O finanční problémy firmy se již zajímá i policie. „V minulých dnech jsme obdrželi trestní oznámení, které podala pražská podnikatelka. Začali se tím zabývat specialisté na hospodářskou kriminalitu. Policie ale prozatím nezahájila trestní řízení vůči žádné osobě,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Dodala, že policejní specialisté se budou muset nejdříve spojit s insolvenční správkyní a společně vyhodnotit všechny dostupné podklady a písemnosti. „Teprve potom se rozhodne o dalším postupu,“ dodala Viačková.

V pondělí se u Krajského soudu v Ostravě sešli věřitelé u přezkumného řízení. Při něm vyšlo najevo, že zatím není přesně jasné, jak velký majetek Havířovská hokejová společnost má. „Orientační hodnota hráčských práv je deset miliónů, pohledávky jsou opět odhadem okolo deseti miliónů a dalším majetkem je hráčská výstroj. Její ocenění teprve bude zjištěno, protože jednotlivou výstroj mají hráči vypůjčenu na základě hráčských smluv,“ objasnila insolvenční správkyně Dagmar Bařinová.

Podle ní musela společnost pociťovat finanční problémy minimálně od roku 2007. „A od září 2009 musela vědět, že její finanční situace je kritická!“

Při řešení, co s firmou dál, se nemusela soudkyně Kateřina Holešovská dlouho rozmýšlet. Na společnost byl proto vyhlášen konkurz.

Kvůli dluhům společnost vypadla ze soutěže

Hokej v Havířově se dostal do potíží počátkem ledna, kdy vedení tehdy posledního mužstva 1. ligy odhlásilo klub kvůli dluhům ze soutěže. Držitel licence, Havířská hokejová společnost, byl poslán kvůli vysokým dluhům do insolvenčního řízení.

Havířovský magistrát, který za 10 let „nalil“ do mužského hokeje ve městě 120 miliónů vzápětí zastavil veškeré dotace pro havířovský hokej. Později se město s občanským sdružením HC Havířov Panthers dohodl na penězích pro mládež, první splátku ve výši 1,5 miliónu už magistrát poslal na účet hokejistů. Celkem letos klub na děti a mládež dostane od města 4,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám