Hlavní obsah

Řecko zahraniční pomoc nepotřebuje, tvrdí centrální banka

Řecko nebude potřebovat zahraniční pomoc a se svými problémy je schopno si poradit samo. V rozhovoru pro německý ekonomický list Financial Times Deutschland (FTD) to řekl guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos. Navíc pokud by Řecko pomoc potřebovalo, obrátilo by se na eurozónu, pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF) podle guvernéra není namístě.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Finanční problémy Řecka značně zamávaly s kurzem jednotné evropské měny vůči dolaru. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Článek

Provopulos mimo jiné poukázal na vysokou poptávku po řeckých cenných papírech z minulého týdne. Řecko prodávalo státní dluhopisy v objemu pět miliard eur (asi 128,9 miliardy Kč) se splatností deset let. Zájem investorů podle guvernéra ukázal, že Atény jsou schopny si potřebné peníze zajistit na finančních trzích.

Řecko už minulý týden informovalo, že poptávka po dluhopisech vysoko překonala očekávání. Investoři poptávali dluhopisy až za 16 miliard eur, a jejich objednávky tedy byly adekvátně kráceny. Do aukce se přitom zapojilo více než 400 investorů.

Provopulos přiznal, že Řecko muselo zaplatit "poněkud vysoký" úrok, věří ale, že situace už se zhoršovat nebude. "Od teď bude ten tlak odeznívat," řekl guvernér německému listu. Proto lze podle něj očekávat, že Řecko se z dostane samo.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Řecko se potýká s vysokými dluhy a má vysoký rozpočtový deficit. Země už přijala další úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur (zhruba 123,7 miliardy Kč), což odpovídá asi dvěma procentům hrubého domácího produktu. O dalších úsporách Atény rozhodly už dříve. Utahování opasků ale bojkotuje velká část občanů, takže Řeckem zmítá vlna stávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám