Hlavní obsah

Zahraniční obchod měl v lednu přebytek přes 13 miliard korun

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod České republiky vykázal v lednu přebytek 13,1 miliardy korun. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) je bilance o 9,2 miliardy lepší než loni. Vývoz si meziročně polepšil o 9,1 procenta, dovoz pak o 3,5 procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„U dovozu jde o první meziroční přírůstek od září 2008, vývoz roste již od listopadu 2009. Na výsledky měla vliv nízká srovnávací základna ledna 2009, kdy proti lednu 2008 klesl vývoz o 25,0 % (53,5 miliardy korun) a dovoz o 22,6 % (45,6 miliard korun),“ uvedli statistici.

Podle nich za kladnou bilancí stál zejména obchod se stroji a dopravními prostředky, polepšil si rovněž obchod s průmyslovým spotřebním zbožím.

Přestože se zahraničnímu obchodu na začátku roku dařilo, analytici upozorňují, že přehnaně dobré výsledky v průběhu roku vymizí.

„Očekáváme, že v průběhu letošního roku meziročně vyšší přebytek postupně vymizí. Celoroční bilance by však letos neměla výrazně zaostat za skutečností loňského roku. K citelnějšímu poklesu přebytku by však mohlo dojít v případě vyhrocení problémů v Řecku, které by mohlo stáhnout celou ekonomiku eurozóny zpět do recese, a podlomit tak i vývoz z Česka,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Reklama

Výběr článků

Načítám