Hlavní obsah

Island není z nejhoršího venku, ekonomika se zotavuje pomalu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandská ekonomika, která se dostala předloni na pokraj bankrotu, není stále z nejhoršího venku. Tamní hospodářství za celý loňský rok kleslo meziročně o 6,5 procenta. Island s Řeckem a pobaltskými zeměmi patří mezi nejproblematičtější ekonomiky Evropy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hospodářství ostrovního státu se zotavuje jen pomalu. Například ve třetím čtvrtletí loňského roku HDP kleslo meziročně o 7,2 procenta, od října do konce prosince pak už jen o 3,3 procenta. Odborníci však varují před přehnaným optimismem.

„Je to sice hezké číslo (výsledek HDP za 4. čtvrtletí), ale ještě tu není jaro. Možná je zde méně sněhových vánic, jaro však ještě nepřišlo,“ citovala BBC analytika Commerzbank Antje Praefckeho.

Island se ocitl blízko na pokraji kolapsu na podzim 2008. Tehdy začala finanční krize, která na ostrovech řádila jako divá. Největší tamní banky byly zestátněny a islandská koruna nebývale oslabila.

Reklama

Výběr článků

Načítám