Hlavní obsah

Stát už nedá obcím peníze na plyn

Novinky, Vladimír Čechlovský, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát přestane obcím vyplácet současnou plošnou dotaci na jejich plynofikaci. To může znamenat, že dojde k výraznému zpomalení plynofikace. "Budeme posuzovat jen ty úplné žádosti, které přišly na fond do 15. října," řekla v pondělí Právu Lucie Králová, mluvčí Státního fondu životního prostředí.

Článek

Podle jejích slov je důvodem zastavení programu to, že nejvíce osídlené oblasti již byly plynofikovány. "O náhradním celoplošném programu se neuvažuje," uvedla Králová. Od vzniku programu v roce 1999 bylo plynofikováno více než osm set obcí. Obce a Státní fond životního prostředu (SFŽP) investovaly celkem 640 miliónů korun. Státní dotace představovaly asi polovinu z těchto nákladů.

Distributoři plynu, kteří se také podílejí na plynofikaci, upozorňují, že plošné zastavení dotací nebude mít stejný dopad na všechny regiony. "Na Moravě je plynofikace téměř dokončena. Ztratí zejména kraje, kde se plynofikovat začalo později. K nim patří například západní Čechy a střední Čechy," řekl Právu místopředseda představenstva Středočeské plynárenské Miloš Kebrdle. SFŽP současně výrazně zmírnil podmínky obcím, kterým poskytl dotaci.

Obce dosud musely do plynofikace zapojit aspoň 90 procent svých občanů, jinak jim hrozilo, že budou muset dotaci vrátit. Tuto podmínku ale zatím splnilo jen 114 obcí, tedy pouhá sedmina. Ostatní obce se bránily tím, že ceny plynu šly v uplynulých letech tak prudce nahoru, že lidé nemají o plyn zájem. Současně obce upozornily, že nemají peníze, ze kterých by uhradily dotaci. Do dnešní doby nevrátil dotaci nikdo. SFŽP na základě toho nyní stanovil, že obcím - aby nemusely vracet dotaci - stačí zapojit do plynofikace aspoň padesát procent svých občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám