Hlavní obsah

Více než polovina Čechů zažila finanční nouzi

Právo, ČTK, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polovina Čechů zažila ve svém životě finanční nouzi, osm z deseti Čechů si minimálně jednou za život půjčil peníze. První půjčku stihli Češi většinou ještě před dosažením dvaceti let věku. Vyplývá to z průzkumu GE Money bank.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Půjčování je v České republice běžnější než by se zdálo, upozornila Monika Kubovcová z GE Money bank.

Češi si podle průzkumu půjčují nejčastěji od svých známých nebo přátel. Jedná se většinou o sumy mezi několika stovkami a tisíci korun. Větší sumy si půjčují většinou u bank, pokud si chtějí pořídit například auto, nemovitosti, či si zařizují domácnost.

Muži jsou ochotní si půjčit třeba i na útratu v restauraci, ženy si zase půjčují, pokud touží po nějakém exkluzivním či zajímavém oblečení.

V mladším věku si podle průzkumu častěji půjčují muži (56 %) než ženy .

Celkové zadlužení domácností u bank by v letošním roce podle odhadů GE Money Bank mělo stoupnout zhruba o deset procent a překonat jeden bilion korun. Ke konci loňského rok objem úvěrů poskytnutých domácnostem bankami činil 975 miliard korun.

Samotný trh spotřebitelských půjček ovšem bude podle Kubovcové zřejmě v letošním roce stagnovat a jeho oživení přijde až v roce 2011.

Anketa

Jak velkou částku peněz si od nejbližších přátel či rodiny půjčujete?
Desetikoruny
23,9 %
Stokoruny
40,6 %
Do deseti tisíc korun
16,2 %
Více než deset tisíc korun
19,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1904 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám