Hlavní obsah

Letošní rok bude pro stavebnictví horší než rok 2009, tvrdí svaz

Letošní rok bude pro stavebnictví horší než rok 2009. Na Fóru českého stavebnictví to řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. Stavební produkce ve stálých cenách byla podle Českého statistického úřadu za celý rok 2009 nižší o procento.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Letošní rok bude mnohem těžší. Propad zakázek nastal hlavně v pozemním stavitelství, klesá ale i počet zakázek v inženýrských stavbách," uvedl Mašek.

Největší zásah krize zasadila pozemnímu stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov a bytů. "Poslední vývoj signalizuje prudký pokles stavebních povolení na rezidenční výstavbu," řekl na konferenci ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

V loňském roce byla v Česku podle ČSÚ zahájena výstavba 37 319 bytů, což bylo meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených staveb tak byl loni poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů. "Chybí nám developerské projekty a pobídka v bytové výstavbě," poznamenal ředitel SPS.

Rozhodující bude podle šéfa svazu zlepšení výkonu ekonomiky. Po nastartování hospodářského růstu prý bude s určitou prodlevou následovat také opětovný růst stavebnictví.

"Cesta stavebnictví z recese ale nebude rychlá ani jednoduchá," uvedl Mašek. "Čeká nás určité období útlumu," připojil se s poukazem na vývoj výstavby bytů šéf ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám