Hlavní obsah

EU slibuje koordinovanou pomoc Řecku, euro se začíná topit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodným příslibem koordinované pomoci Řecku se v pondělí snažil v Aténách komisař EU Olli Rehn rozehnat stahující se mračna nejen nad řeckou ekonomikou, ale i nad eurem. Společná měna se začala propadat vůči dolaru a tím podpořila i růst cen ropy. Experti na finanční trhy se obávají, že se euro stane předmětem útoku spekulantů na burze.

Článek

Podoba evropské pomoci zhroucené řecké ekonomice má však stále nejasnou podobu a  Atény ani výslovně neuvedly, že chtějí peníze. Komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn nicméně prohlásil, že na jednání s řeckými představiteli prý nabyl dojmu, že Řecko je silně odhodláno zavést reformy, k nimž se zavázalo.

"Eurozóna je připravena k rozhodné a koordinované akci s cílem zajistit stabilitu eurozóny," sdělil Rehn novinářům. "Máme možnosti i prostředky na to, abychom zajistili finanční stabilitu," dodal. Zopakoval také, že Řecko bude muset co nejdříve přijmout další opatření, pokud chce dluhovou krizi vyřešit.

Merkelová se obává spekulantů

"Na schůzkách jsem cítil jasné odhodlání vlády tu zemi reformovat," řekl komisař. O dalším osudu Řecka se ale vedou horečná jednání i v Německu, a to na více místech. Tématu se věnovala i německá kancléřka Angela Merkelová, která se v Hannoveru setkala se španělským premiérem Josém Luisem Zapaterem.

"Shodujeme se v tom, že hospodářskou politiku je třeba lépe koordinovat, a nejdůležitější je, abychom se drželi paktu stability a růstu," uvedla po schůzce Merkelová. Dala však najevo také určité obavy, aby se euro nestalo terčem spekulantů.

"Euro má před sebou období těžkých úkolů," řekla Merkelová. Pokud se euro stane terčem útoku spekulantů, doplatí na to podle kancléřky všichni. Proto je prý nutné, aby ti, kdo spekulují proti euru, získali v jednotnou evropskou měnu opět důvěru.

Dosavadní vývoj kolem dluhové krize v Řecku nenasvědčoval tomu, že by se členové eurozóny chystali Řecko finančně podpořit. Hlavně v Německu proti takové představě panuje silný odpor mezi řadovými občany. Minulý pátek ale do Atén zamířil šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann a trhy začaly spekulovat, že eurozóna Řecko finančně podpoří.

Euro oslabuje vůči dolaru

Euro v pondělí oslabilo vůči americkému dolaru. Jednotnou evropskou měnu stáhl dolů propad britské libry, za kterým stály obavy, že v letošních britských parlamentních volbách nezíská žádná strana jasnou většinu. Negativní vliv měla na euro rovněž nejistota ohledně pomoci zadluženému Řecku.

"Pohyb eura vůči dolaru je do značné míry řízen tím, jak se vyvíjí libra vůči dolaru," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Travelex Global Business Payments. "U libry se prolamují klíčové úrovně, protože ekonomická a politická situace v Británii je bezútěšná," dodal Ian Stannard z banky BNP Paribas.

Euro je již delší dobu pod tlakem kvůli špatnému stavu veřejných financí v Řecku. Média spekulují o tom, že Německo nebo Francie by mohly zemi pomoci a koupit řecké vládní obligace z plánované nové emise či alespoň poskytnout garance prostřednictvím svých státních bank. Tyto zprávy však zatím oficiálně nikdo nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám