Hlavní obsah

Státu chybělo po dvou měsících roku v rozpočtu více než deset miliard

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu se na konci února prohloubil na 10,6 miliardy korun. O měsíc dříve to bylo o polovinu méně. Ve srovnání s loňskem jde o výsledek o 16 miliard korun horší. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Schválený rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 162,7 miliardy korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Podle úřadu dosáhly celkové příjmy státu na konci února 162 miliard korun, naopak výdaje se vyšplhaly na 172,6 miliardy korun. Ministerstvo mimo jiné uvedlo, že příjmy by byly meziročně vyšší, pokud by v únoru vláda nepřevedla 32 miliard korun z rezervních fondů na krytí schodku rozpočtu.

Kromě jiného stát vybral za dva měsíce meziročně více na daních, celkem 73,1 miliardy korun. Daně vláda zvýšila od ledna, a to o jeden procentní bod.

Ve výdajové části rozpočtu největší část peněz spolkly sociální dávky. Do konce února na ně šlo 69,1 miliardy korun, přičemž 54,2 miliardy korun bylo odvedeno na důchodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám