Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zastavil tendr Lesů ČR za 16 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě asi 16 miliard korun. Uvedl to mluvčí státních lesů Zbyněk Boublík. Podnik věří, že po podání vysvětlení antimonopolnímu úřadu bude moci soutěž pokračovat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tendr kritizují a žádají jeho změnu či zastavení lesnické organizace, některé politické strany a ekologové.

Důvody pozastavení začátkem února vyhlášeného tendru Lesy ČR nekomentovaly.

"Sdělení úřadu o vydání předběžného opatření jsme obdrželi 26. února. Lesy ČR rozhodnutí ÚOHS respektují," řekl Boublík. V případě velkého zdržení tendru hrozí, že po 1. lednu 2011 dojde k výraznému omezení prací ve státních lesích včetně pěstební i těžební činnosti a následnému omezení dodávek dříví. Harmonogram tendru je nyní nastaven tak, aby smlouvy s vítězi mohly být podepsány před koncem roku 2010, uvedl Boublík.

Současné smlouvy s firmami na těžbu a prodej dřeva končí nejpozději k letošnímu 31. prosinci. Za tendrem si podnik stojí. "Zadávací řízení je plně v souladu se stanoviskem ministerstva zemědělství a současně se striktně řídí příslušnými ustanoveními zákona o veřejných zakázkách, lesním zákonem a dalšími souvisejícími právními předpisy," řekl Boublík.

O principech řízení se podle něj navíc vedla otevřená diskuse se všemi zainteresovanými stranami včetně ÚOHS.

Reklama

Výběr článků

Načítám