Hlavní obsah

Aerolinky Air Slovakia mají finanční problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku má problémy další letecká společnost. Aerolinky Air Slovakia dluží firmám, sociální pojišťovně a zdravotním pojišťovnám a zaměstnanci si stěžovali na nevyplacené mzdy. Napsal to slovenský list Sme. Letecká firma situaci nechtěla komentovat, finanční stav aerolinek prověří ministerstvo dopravy.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Air Slovakia podle Sme dluží albánské společnosti Albanian Airlines více než milión eur. Sociální pojišťovna eviduje dluh 940 000 eur (24,3 miliónu Kč), další závazky mají slovenské aerolinky vůči zdravotním pojišťovnám. Košické společnosti PRK prý dluží téměř 4500 eur. Slovenská obchodní inspekce vymáhá své pokuty od Air Slovakia prostřednictvím exekuce. Aerolinky mají podle Sme dluhy i na bratislavském letišti, ty však splácejí. Firmu prověřuje policie, která dostala trestní oznámení kvůli neodvedení daně a pojistného.

"Nemáme potřebu komentovat naše soukromé záležitosti související s našimi obchodními partnery a zaměstnanci," reagoval obchodní manažer Air Slovakia Tomasz Zeglinski.

Mluvčí ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič pro Sme uvedl, že ministerstvo aerolinky písemně vyzvalo, aby do konce února předložily informace o své finanční situaci. "Společnost byla písemně vyzvána, aby do 28. února předložila potřebné dokumenty a informace. Po tomto termínu bude ministerstvo na základě předložených dokumentů a informací dále postupovat," řekl.

Letecké společnosti na Slovensku "vymírají"

V době hospodářské krize mělo velké problémy několik slovenských leteckých společností. Loni zkrachoval nízkonákladový dopravce SkyEurope Airlines. Ministerstvo dopravy rovněž odebralo licenci dalším aerolinkám Seagle Air. Finanční problémy přiznaly i Danube Wings, tvrdí však, že chtějí dluhy splatit.

Air Slovakia funguje především jako charterový přepravce. V obchodním rejstříku je jako společník a generální ředitel zapsaný Harjinder Singh Sidhu s adresou v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám