Hlavní obsah

Odboráři odložili stávku v dopravě na příští čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stávka v dopravě se v pondělí konat nebude. Odboráři ji přeložili na čtvrtek. Uskuteční se pouze v případě, že Sněmovna neschválí zákon o danění benefitů. Právu to řekl předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Někteří odboráři nevylučují, že případnou stávku ve čtvrtek prodlouží. Sněmovna se mimořádně sejde v úterý.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Vláda ve čtvrtek večer na mimořádné schůzi schválila novelu zákona o DPH, která ruší danění zaměstnaneckých benefitů, například režijních jízdenek, závodního stravování nebo rekreací. Právě tyto daně jsou důvodem stávky.

Současně chce kabinet požádat Sněmovnu, aby zákon schválila ve stavu legislativní nouze. Schůze byla naplánována na úterý.

ODS: pod hrozbou stávky jednat nebudeme

Odbory se po čtvrtečním kroku vlády sešly a stávku přeložily na čtvrtek 4. března. ODS ale už oznámila, že o zákonu odmítá jednat pod hrozbou stávky.

Strany se neshodnou ani na tom, zda by měla být  novela projednávána ve stavu legislativní nouze. Pro jsou ČSSD a komunisté, pravice je proti.

"Já bych byla na ten instrument legislativní nouze velmi opatrná," míní místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní se má vyhlašovat jen výjimečně, například při ohrožení státu nebo při živelních pohromách.

Bohuslav Sobotka z ČSSD má za to, že hrozí velké hospodářské škody a vyhlášení stavu legislativní nouze je proto legitimní. Naposledy byl tento instrument využit při schvalování Janotova úsporného balíčku

Kalousek: Někdo jen neuměl číst

"Vyhlásit stav legislativní nouze jenom proto, že si někdo před rokem neuměl přečíst zákon, teď zjistil jeho dopady a chce slyšet řešení v řádu hodin, nikoli dnů, neodpovídá vyhlášení stavu legislativní nouze. Je to jenom velmi nestatečná odpověď na nestoudné vydírání," uvedl pro ČTK místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Stávka se plánovala na pondělí. Mezi 4:00 a 9:00 neměly vyjet vlaky a také MHD v některých krajských městech, například v Praze, Brně nebo Olomouci.

Vláda, odbory a zástupci Sněmovny se už před dvěma týdny dohodli, že se danění změní. Odboráři ale konstatovali, že při současné zablokované Sněmovně zákon stejně neprojde a přistoupili ke stávce.

Podle odborového předáka Jaromíra Duška odbory ve schválení novely nevěří. Na pátečním jednání jich část odmítala odklad stávky. "Celým dnešním jednáním se nesly hlasy stávku neodkládat a naopak stávku prodloužit na 24 hodin," řekl ČTK Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám