Hlavní obsah

Hospodářství EU letos vzroste o 0,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářství Evropské unie a eurozóny by v letošním roce mělo vzrůst o 0,7 procenta. Vyplývá to z předběžné prognózy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Loni HDP zemí platících eurem pokleslo o čtyři procenta a celé evropské sedmadvacítky o 4,1 procenta, což byl vůbec největší propad v historii.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

"Oživení ekonomiky Evropské unie se stává skutečností, ale je stále křehké," řekl  novinářům eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn.

Unijní hospodářství má letos táhnout především zlepšování hospodářské situace v celém světě. Globální HDP bez Evropské unie by podle prognózy mělo v roce 2010 vzrůst o zhruba 4,25 procenta. Spotřebitelská poptávka a investice ale nejspíš v unii a eurozóně zůstanou velmi slabé, lepšit se příliš nemá ani situace na pracovním trhu. "Slabý výhled pro investice předvídá slabý pracovní trh, který by se měl nepříznivě projevit i ve spotřebitelské poptávce," uvádí prognóza.

Evropskému hospodářství by měl výrazně pomoci i vývoj ve dvou největších ekonomikách - německé a francouzské. V Německu, jehož stav se do značné míry odráží i v Česku, by letos HDP mělo vzrůst o 1,2 procenta, stejně jako ve Francii. Ze sedmi největší unijních ekonomik by letos mělo růst celkem šest. V hospodářské recesi by i nadále mělo zůstat Španělsko, u nějž evropští statistici předvídají pokles o 0,6 procenta. Nejrychleji má naopak růst polské hospodářství a to o 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám