Hlavní obsah

Irák dostane od MMF půjčku 3,6 miliardy dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil zatím nejvyšší půjčku Iráku. Její výše činí 3,6 miliardy dolarů (zhruba 70 miliard korun) a bude vyplacena v průběhu dvou let, informovala ve čtvrtek agentura Bloomberg. Peníze mají sloužit primárně k pokrytí veřejného schodku, který hrozí po propadu cen ropy, a k nápravě zastaralé a poškozené infrastruktury.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf mise MMF v Iráku Ron van Rooden řekl, že iráckou ekonomiku tvrdě postihl pokles cen ropy, které dosáhly vrcholu v květnu 2008. Předtím si podle něj vedla velmi dobře.

Ropa tvoří 90 procent příjmů Iráku. Vláda v důsledku toho čelí rozpočtovému schodku pět miliard dolarů (asi 95 miliard korun) do konce roku 2011. Právě o tuto částku Irák původně usiloval.

Obchod s ropou navíc komplikuje zastaralá a poničená infrastruktura v důsledku válečného konfliktu. Irák loni uzavřel několik smluv na provoz svých ropných polí s mezinárodními koncerny a očekává, že za dva roky bude schopen produkci ropy navýšit až na 12 miliónů barelů denně oproti 2,1 miliónu v letošním roce.

MMF Bagdádu půjčil už dříve za podmínek, že vláda zruší dotace místním výrobcům a zemědělcům. U Iráčanů to vyvolalo značnou nelibost.

Reklama

Výběr článků

Načítám