Hlavní obsah

Dovozci aut falšují údaje na tachometru o desetitisíce km, varuje SOS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří dovozci aut ze zahraničí, zejména z Německa, snižují u nabízených vozů údaje na tachometru. Falšují je i o desítky tisíc kilometrů. Zjistilo to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

SOS srovnávalo nabídku konkrétních vozů na německém serveru www.mobile.de, kde si české autobazary vybírají vozy vhodné pro dovoz, s obdobnou českou stránkou, prostřednictvím které je následně nabízejí v ČR českým zákazníkům.

"Výsledek nám vyrazil dech. Našli jsme řadu totožných vozidel s tím, že nabídka českého autobazaru inzerovala vůz s podstatně nižším počtem najetých kilometrů, než tomu bylo u toho samého vozu dříve nabízeného v Německu," uvedl právník SOS Jiří Žůrek.

Zástupci sdružení například na německém serveru Mobile.de našli čtyři roky starý Ford Mondeo se 186 000 najetými kilometry, který následně nabízel český dovozce na tuzemských internetových stránkách s 92 000 km na tachometru. Cena se proti 5999 eur, tedy v přepočtu asi 155 300 Kč, zvýšila na 177 900 Kč.

SOS podle mluvčího Jana Votočky nyní připravuje podklady pro dozorové orgány k tomu, aby zamezilo prodeji těchto vozů a dalším souvisejícím praktikám zainteresovaných autobazarů.

Podle společnosti Cebia jezdí v Česku nejméně jeden milion osobních aut s podvodně sníženým počtem ujetých kilometrů na tachometru. S přetočeným tachometrem se prodávají zhruba dvě pětiny ojetin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám