Hlavní obsah

Hutní gigant ArcelorMittal se odvolal ve sporu s drobnými akcionáři

Právo, Anna Bortlíčková

Největší tuzemská hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) se odvolala proti rozhodnutí ostravského krajského soudu, který vyhověl žalobě drobných akcionářů na firmu a zrušil jedno z usnesení loňské valné hromady. Právu to potvrdil ředitel pro vnější vztahy AMO Jan Rafaj. Sporem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Devět minoritních akcionářů firmu zažalovalo kvůli nevyplácení dividend a převádění zisku na účet nerozděleného zisku z minulých let. Stěžovali si také na údajné porušení jejich práva dostávat na valné hromadě informace.

Krajský soud v Ostravě v lednu zrušil usnesení loňské červnové valné hromady AMO, která rozhodla nevyplatit z čistého zisku za rok 2008 dividendy a schválila převést 4,673 mld. korun na účet nerozděleného zisku minulých let. Podle soudu byly na valné hromadě při předkládání návrhu na nerozdělení zisku porušeny formální náležitosti obchodního zákoníku a stanov společnosti.

Představenstvo totiž nesdělilo konkrétní důvody, proč navrhlo zisk nerozdělit, čímž podle soudu došlo ke krácení práv minoritních akcionářů, kteří nemají jinou možnost dozvědět se to. Podle soudce Petra Hampela žádné obdobné rozhodnutí české soudy v minulosti nevydaly.

Reklama

Související témata:

Související články

ArcelorMittal zvažuje propustit 10 tisíc lidí

Ocelářský gigant ArcelorMittal zvažuje propustit v příštím roce na deset tisíc lidí. Firma již v letošním roce propustila 36 tisíc lidí po celém světě....

Soud vyhověl malým akcionářům ArcelorMittal

Usnesení loňské valné hromady společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) týkající se nerozdělení zisku největší tuzemské hutní firmy za rok 2008 je pro formální...

Výběr článků

Načítám